web analytics
Dagbok,  Rullstol,  TRPS-1

Tack och lov att jag kan sticka!

Två stickade tröjor, tajts, tjocka raggsockor, två sjalar och en mössa av 100% ull, senare sitter jag under en stor filt, i den nyinköpta fåtöljen Muren från möbelvaruhuset IKEA och fryser så jag skakar. Det har jag gjort i två dygn nu. Tårarna rinner nerför kinderna och kroppen värker. Jag gråter av köld. Jag har tänt julklappen som jag fick av lillasyster för flera år sedan. Den fina värmeljusrampen som jag tycker så mycket om. Den brukar kunna ge en del värme. Borta vid balkongdörren står ett oljeelement som jag egentligen inte har råd att ha igång p g a dom skyhöga elpriserna.

Jag behöver egentligen gå på toaletten men händerna värker och jag måste i så fall flytta över till rullstolen. Då måste jag ta av mig filten och rulla in i badrummet. I badrummet finns ingen fungerande värme. Handdukstorken på väggen går på vattnet från elementen och elementen är iskalla. På golvet i badrummet förvarar jag en kylväska med vakuumförpackad lutfisk som jag tänkte kalasa på till nyår. Fungerar alldeles utmärkt. Om man vill hålla maten kall.

Kanske jag borde sovit med vantar eftersom händerna är som som svullna köttklubbor, mina tår krampar åt alla håll i  dom nyligen färdigstickade tjocka ”banansockorna” jag har på fötterna i gymnastikskorna. Det är ett ”djävla drag numera” som han sa ventilationskillen som var här och justerade friskluftsintagen ovanför fönstren. Tror fan det! Det är ett meterlångt hål, rakt ut, gömt bakom ett diskret galler. Bakom det gallret finns inget annat än luft. Uteluft. Rakt ut. Radonhus! Å ventilationen är fantastisk. Och svinkall på vintern om det inte finns värme på elementen.

Banansockor av tjockare kvalité

Det är andra gången denna vecka som det inte finns värme eller varmvatten i den nyrenoverade och stambytta fastigheten. Och för allt detta betalar jag en djävla massa lusentappar på ren svenska. Ja man får vad man betalar för.
En högst relevant fråga i sammanhanget för oss hyresgäster är kanske: Vad i helvete kostar en ny cirkulationspump till den nya pannan i källaren? Kan vi få både värme och varmvatten samtidigt? Å kanske varje dag? Jag kan ta på mig att ta färdtjänst för att skaffa en ny pump. Bara vi slipper frysa mer.

Så mycket kan jag säga att kalldrag och störningar i TPRS-genen är absolut inget att föredra. Värktabletter och duntäcke hjälper inte mot värken och svullnaden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *