web analytics
Uncategorized

Det återstår bara att köpa hörselkåpor

Har man rullstol, ja då måste man ha kompressor. Jag tog lillasyster med mig och for till Jula i en mellansvensk, mellanstor stad. Som alla andra städer med lite självaktning håller sig en sådan stad med köpcentrum och ett varuhus a la Kamprad. Först blev det det stora möbelvaruhuset som tillverkar platta paket, där det införskaffades allt möjligt som hade en sådan storlek att det enkelt gick att bära eller få ned i en av samma företags designade blå plastpåsar medels dubbla handtag. Tyvärr så var restaurangen stängd på grund av ombyggnad. Ja det var sedan en tid tillbaka.

På det stora varuhuset hade många föräldrar släppt sina barn i tron att detta var något slags större fritidslokal. Vart tog bollhavet vägen?

Så var det dags för Jula efter ett beslut om intag av stärkande föda. Möbler är jobbigt, men att känna på mattor och gardiner kan dränera vem som helst på energi. Så även shoppare med svart Kampradbälte. Sen blev det Jula och inköp av kompressor för hjulpumpning. Det blev en mellan maskin i en mänsklig prisklass med ett lättanvänt handtag.
Hela kompressorn med hela 8 tillhörande ventiler väger…… Det ska i ärlighetens namn sägas att det är lite oklart. På ett ställe står 5,5 kilo och på ett annat 6,5 kilo. Det som det absolut inte råder några som helst tvivel om är att den snabbt pumpar med en volym av……..97 decibell. På ren svenska….det är ett djävla liv. Men det går fort. Max ett par sekunder att fylla ett rullstolsdäck till 8 bar.

På Jula i denna stad höll jag på att avsluta min karriär som gnälltant. Där blir sådana som jag inlåsta på kundtoaletten. När jag väl kom in och hade gjort det jag skulle så var det näst intill omöjligt att ta sig ut. I alla fall om man sitter i rullstol. Fjädern till dörrstängaren var så hårt spänd. Utanför dörren fanns varken personal eller kunder. Tur man inte lider av klaustrofobi. Men det satt i alla fall ingen kvarglömd där inne när jag for ut.

5,5 kilo eller 6,5 kilo. Det är frågan. 97 decibell – helt säkert.

Det som inte gick lika fort var att få med sig kompressorn in i lägenheten. Ut ur bilen gick bra, sen tog jag kompressorn i knät och backade upp för backen till porten med hjälp av benen. Sen blev det värre. Men det gick. Jag har ju kört rullstol tillräckligt länge för att klara Manöverprov 1 med betyget MVG.

Ett sådant förarprov avlägges på Jyskt en söndag när butiken flyttar runt på varor i butiken. För att bli godkänd får man inte riva ned, välta eller åsamka någon annan kund kroppsskada. Ej heller köra fast i de trånga gångarna. Man får ej heller be personalen eller någon annan om hjälp.

Här är dagens manöverbana. Hyresgästerna får inte ha saker stående i porten pga hinder vid en ev utrymning. ”Men det är ju ljust säger tanterna, Vi ser om det börjar brinna” när man påtalar att det finns saker man kan slå ihjäl sig på. Här gäller det att man vet vad man gör både upp och ner.

Nu återstår att se om jag kan hitta ett par roliga hörselkåpor. Fast det klart, frågan är om jag hör nåt nästa gång jag ska pumpa. Men det gör inget ……däcken är stenhårda. Å det var väl en del av mötets mening.

Å en liten trudelutt ska vi väl ha i alla fall av den kluriga Billy Opel


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *